Dino’s
Wat zijn jullie toch dol op Dinosaurussen!
Iedere keer als ik zeg: waar zal ik over schrijven? Dan zeggen jullie vaak: Dino’s!
Geen probleem, want weet je, ik vind ze zelf ook zo geweldig interessant.
 

 


 

 

 

 

 

 


  

Stegosaurus

Deze vind ik opvallend vanwege zijn schubben op zijn rug. Rugplaten, noemen ze die dingen en weet je dat de geleerden nog steeds niet weten hoe die rugplaten nou vast zaten? De vraag is: was het zoals hier afgebeeld, of in twee rijen? Of was het één rij en stonden ze afwisselend naar links en naar de andere kant? Misschien iets voor jou om later uit te zoeken.

 

De Saltopus

Deze werd niet zo groot als bij voorbeeld een T-Rex; deze had een lengte van 1 meter. De Saltopus kwam voor in Europa, ze hebben een fossiel gevonden in Schotland. Hij hoort bij de soort roofsauriërs, dus dit was geen aardige jongen. Altijd oppassen bij dino’s, zeg ik altijd.


   


Styracosaurus

Deze at plantjes, dus deze hele grote dino was niet gevaarlijk. Wel een kanjer: met een lengte van ruim vijf meter en een gewicht van 2000 kilo wil je toch niet een smal paadje met hem delen. Hij leefde 75 miljoen jaar geleden in Canada.

 

Mosasaurus

Dit reusachtige zeereptiel zwom 68 miljoen jaar geleden in het gebied dat we nu Zuid-Limburg noemen. Daar was toen een ondiepe zee. Nu hadden ze in Limburg wel eens eerder een Mosasaurus gevonden, maar een paar jaar geleden was het weer raak. Bij een afgraving ontdekten ze enorme tanden van het fossiel in de laadschop van de graafmachine. Ze zijn direct met graven gestopt en er zijn meteen deskundigen bij gekomen.
   

Diplodocus

Ik vind de naam zo grappig, eerder een woord dat je zegt als je schrikt: “Diplodocus, daar schrik ik van!” zoiets. Deze leefde ongeveer 150 miljoen jaar geleden in het gebied waar nu Noord-Amerika ligt. Het is een langgerekt dier dat zeker vijfentwintig meter lang kon worden. Hij woog 12000 kilo. Dus hij moest veel eten, wilde hij een beetje op gewicht blijven. Hij was een planteneter. Hij at varens, coniferen en palmvarens. En weet je? Hij kon niet kauwen, lastig.

 
De vliegende reptielen

Geen dinosaurus, maar een pterosauriër. Hij had een spitse kop en zeer lange vooruitstekende tanden. Daarmee ving hij vis op zee. Zie je dat vaantje aan het eind van zijn staart? Dat diende als roer. Hij had een vleugelspanwijdte van een meter. Doe je armen maar eens uit elkaar, zò lang waren zijn vleugels.
  

 


Dit was ‘m dan weer, een verzoeknummer van jullie.
Heb jij ook dino’s op postzegels?
Dan schrijf je er een stukje tekst bij om er een mooi albumblad van te maken.
Op die manier kun je ook niet-verzamelaars iets interessants laten zien.
Veel succes!

Willeke ten Noever Bakker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vraag van de Maand ........... (Doe mee en win!)

 


 

 


Vraag van de maand:

Wat betekent het woord “Dinosaurus”?

 

  

(klik-->)     Stuur je antwoord uitsluitend per e-mail aan jeugdleider Toon    (<--klik)