Koningen en Koninginnen

Nog niet zo lang geleden zei een van jullie tegen mij dat ze het zo leuk zou vinden om over de "Royalties" een verhaal te lezen. Doen we!

 

 

 


 Twee keer
Dit zal je verbazen: de koningin van Groot- Brittannië staat hier twee keer op. Twee keer? Ja, één keer als portret en één keer als symbool. Wat is hier aan de hand? De postzegels van het Verenigd Koninkrijk hebben nooit hun naam op de zegels, altijd alleen het hoofd van de koningin van de zijkant (en profiel, heet dat). Met dat wapperende strikje.
Hoe komt dat? De eerste postzegels werden uitgegeven in het Verenigd Koninkrijk. Dus daar hoefde geen landsnaam op, iedereen wist dat wel.
Het is maar dat je ’t weet.

 

Filip en Mathilde
Dit is het Belgische koningspaar, ze zijn goed bevriend met ons Nederlandse Willem-Alexander en Maxima. In België is het de gewoonte dat de inwoners (en dus ook de koning en koningin) Vlaams en Waals kunnen spreken. Nu zegt men, dat zij de Vlaamse taal niet zo goed kunnen als het Waals. Tja, nog even oefenen dan, zou ik zeggen.

   

Koningin Margrethe van Denemarken
Toen zij geboren werd, was ze de oudste dochter van de toenmalige koning. In de grondwet stond dat alleen mannelijke kinderen de koning mochten opvolgen. Toen hebben ze de grondwet veranderd, want ja, ze was wèl de oudste.

 

Koning Constantijn II van Griekenland
Deze koning is maar negen jaar koning geweest. Het leger heeft een staatsgreep gepleegd en toen namen ze de leiding over. Constantijn heeft nog wel geprobeerd om terug te komen, maar het lukte niet. Sinds die tijd is Griekenland een republiek en de koning is een zakenman in Londen.

   


Luxemburg
In Luxemburg is geen koning, daar is een groothertog, hij heet Hendrik. Luxemburg ligt vlak bij Nederland, het is geen groot land en ze hebben veel natuur. Ze spreken er verschillende talen: Luxemburgs, Frans en Duits. Ik was een keer in de hoofdstad (die heet ook Luxemburg) en we gingen het paleis bekijken. Wilt u een rondleiding? vroegen ze. Ja, dat leek ons wel interessant. Dat is wel in het Luxemburgs, is dat een probleem? Welnee, dachten wij, het lijkt vast heel erg op het Duits of Frans en dat verstaan we wel.
Nou niet dus. We hebben geen klap van die hele rondleiding gesnapt.
 
Willem-Alexander en Maxima
Ik eindig met ons eigen koningshuis, die ken je wel. je zal het niet geloven, maar de eerste Nederlandse koning was een Fransman! In 1806 stelde Napoleon (die hier toen de baas was) zijn broer aan als koning van Holland. In 1813 werd Napoleon verslagen en een tijdje later werd de nieuwe vorst: Willem Frederik van Oranje- Nassau.

  


 Een love story
De kroonprins van Zweden deed in 1972 mee met de Olympische spelen in München. Daar leerde hij Silvia kennen die daar werkte als gastvrouw. Ze werden verliefd, maar daar wilde de vader van de prins niets van weten: Silvia was namelijk niet van adel. Gelukkig kwam het allemaal goed, de koning overleed, Carl Gustaaf werd koning en hij kon met Silvia trouwen. Een sprookje, vind je niet?
Veel succes!

Willeke ten Noever Bakker
 

 

 


Vraag van de Maand ........... (Doe mee en win!)

 Vraag van de maand:

Hij staat al jaren klaar om koning te worden, ook al is hij al gepensioneerd.
Wie is hij?
 

 

  

(klik-->)     Stuur je antwoord uitsluitend per e-mail aan jeugdleider Toon    (<--klik)