Hoe word je een echte "filatelist" ?

 
 
 
 
  Wat heb je zo allemaal nodig om een echte "filatelist" te worden?

Om te beginnen: eigenlijk niet zoveel. Begin maar met een schoenendoos, waar je alle ontvangen en nog niet afgeweekte postzegels in doet. Ook handig om poststukken (brieven, ansichtkaarten), postzegelboekjes en Eerste-Dag-Enveloppen (FDC's) in te bewaren.
 
Als je aan het afweken bent gegaan, moet je de mooie zegels wel ergens in opbergen. Het beste is een zogenaamd "Stockboek" te kopen, dat is een boek met een harde kaft, waarin bladzijden zitten met doorzichtige strookjes om je postzegels onder te stoppen.
 
Die postzegels stop je heel precies in het Stockboek met behulp van een pincet.
Een pincet is een metalen verend grijpertje. Daarmee voorkom je dat je de tandjes beschadigt. Raak je postzegels ook zo weinig mogelijk aan met je vingers, zeker als ze nog "postfris" zijn, want anders kun je ze beschadigen. Vooral de afdrukken van vette vingers op de gomzijde vinden verzamelaars heel erg vies.

Oh ja, die pincet is niet de pincet die je moeder gebruikt om haren uit je neus of uit je oren te trekken. Die heeft namelijk scherpe punten en daar kun je je postzegels mee doorboren. Nee, een postzegelpincet heeft platte afgeronde schepjes. Je ziet een aantal verschillende soorten hierboven op de foto.
Te koop in sommige boekwinkels en natuurlijk bij de postzegelhandel.  Of bij een postzegelclub.
Ze zijn niet zo duur, voor enkele Euro's heb je er al een.

 
 
 

 
  Albums zijn er in allerlei maten, groot, klein, dik of dun.
Ze zijn er met witte bladzijden of met zwarte bladzijden.
Hier zie je een album Nederland (midden) met voorgedrukte vakjes.
De andere zijn insteekboeken (wit of zwart papier) met instopstrookjes.
 
 
 

Als je postzegels en stempels wat beter wilt bekijken heb je een "loep" nodig.
Een loep is een vergrootglas, dat is dus een hulpmiddel om dingen groter te zien dan ze in werkelijkheid zijn.

 
 
 

De meest gebruikte loep bestaat uit een rond glas (de lens) op een steel. Deze soort zie je op de Nederlandse postzegel hier links. Een andere veel gebruikte loep is inklapbaar in een hoesje. Deze kun je gemakkelijk meenemen en wordt dan ook veel gebruikt op ruildagen.


Als je echter heel erg goed wilt kijken heb je het soort loep nodig dat "dradenteller" heet. Deze werd vroeger gebruikt om de draden van geweven stof te tellen, vandaar de naam. Zo'n loep zie je op de Belgische postzegel hier rechts.
 

Je koopt een loep het beste in een postzegelwinkel. De prijzen lopen sterk uiteen van ongeveer 1 tot 10 euro per stuk.
En ook hier geldt: hoe hoger de prijs, hoe beter (en groter) de loep is.