Leden vertellen .........  
  Op deze bladzijde komen leden van de Stamp Kids Club aan het woord. De verhaaltjes zijn geschreven door onze jeugdleidster Willeke aan de hand van een interview.  


Hier is het verhaal van JESSE.
Dit verhaal is gepubliceerd in het blad THEMA, een postzegelblad van de Nederlandse Vereniging voor Thematische Filatelie, de NVTF, jaargang 29, juni 2016.

 
 

 “Mijn oma heeft vroeger weleens de randjes eraf geknipt.
    Dat ga ik echt niet doen!”


Jesse Akkerman (10) heeft het verzamelen van postzegels voortvarend aangepakt. Zodra hem de eerste beginselen werden bijgebracht, was zijn enthousiasme al direct waarneembaar. “Ik vind het leuk om naar de plaatjes te kijken,” vertelt hij, “en dan vind ik het interessant om ze te sparen. En als ik oude postzegels zie, dan denk ik dat ze ook veel waard zijn.” Hij verzamelt vooral postzegels waar dino’s op staan, want dat is ook zijn andere hobby: lezen over dinosaurussen en op internet daarover informatie zoeken.

 

 
   

 

 
  Het ruilen
Hij ruilt met vriendjes: hij zoekt behalve dino-zegels ook ruimtezegels en het vriendje wil graag postzegels uit Australië. Dat is niet makkelijk, hij moet zoeken in oude albums of daar ook zegels in zitten die zijn vriendje zoekt. Hij heeft ook zeldzame zegels “maar die ruil ik wel, want dan heeft een ander er nog wat aan.”

Moeilijke namen
“Wat ik heel moeilijk vind, zijn de namen van de landen op de postzegels. Weet jij nou wat hier staat? Er staat alleen maar een hoofd op, niet eens de naam van het land.”
Ik leg hem uit dat het Verenigd Koninkrijk een ander systeem heeft dan andere landen. Hij is verbaasd: “O, ja? En weet iedereen dat?”

Afweken

“Wat ik ook leuk vind om te doen, is het afweken,” vertelt hij, “om ze af te weken leg ik ze in een bakje met lauw water. Dan ga ik af en toe kijken en als ze nog vast zitten wacht ik nog even met eruit halen. Sommige postzegels beschadigen bij het afweken. Die geef ik aan mijn jongere zusje. Zij heeft een leeg album en met de zegels die ik haar geef kan zij ook een verzameling maken.”

 
 
  Nieuwe zegels
Jesse doet veel moeite om nieuwe zegels te bemachtigen. “Toen mijn oma naar Frankrijk ging met vakantie heeft ze voor mij Franse zegels gekocht, in een postzegelwinkel. Dan ga ik daarnaar zitten kijken en dan zoek ik uit waar ik ze zal zetten in mijn album.”
“Ik krijg ook zegels uit Afrika van vrienden van mijn ouders, die zitten dan op de enveloppen en die krijg ik dan. Sommige zegels zijn wel eens een beetje beschadigd, maar weet je: een hoekje eraf maakt niet zoveel uit.”
Hij gaat nu binnenkort in de vakantie al zijn zegels uit zijn album halen en ze er op een andere manier in zetten.
“Ik moet een nieuwe indeling bedenken; zet ik ze op onderwerp, of op land? Dat weet ik nog niet.”

Tip
Jesse heeft ook een tip voor beginnende verzamelaars: je moet zuinig op je postzegels zijn. Je kan ze in winkels kopen of ruilen met anderen.
Je kan ze het beste bewaren in een album. Want daar blijven ze ook langer goed.
 
 
  Begeleiding
De ouders en grootouders vinden het erg leuk dat Jesse is begonnen met deze hobby. Zij waren vroeger ook enthousiaste filatelisten. Ze kopen zegels voor hem, een pincet en een vergrootglas en ze zorgen dat hij postzegelmateriaal krijgt.
“Ze vinden het leuk dat ik dit spaar, omdat het oud is.
Oude dingen moet je bewaren en je moet er zuinig op zijn,” zegt hij.

Willeke ten Noever Bakker